Мистерии: Какви тайни крият сенките?

Към  сянката на човека някои народи се отнасят с уважение и внимание. Вярвало се е, че ако се прескочи сянката на човекa, това ще му донесе беди и  нещастия.

Древните славяни са вярвали,  че ако човек вече не хвърля сянка, това вещае неговата предстояща смърт. Познавайки   магическите особености на сянката – този  двойник на човека, те са ги използвали за магически ритуали.

За да засилят любовните връзки използвали   сянката –    сянка  от  Слънцето, а още  по-добре от Луната, като така символично привързвали съответния човек към себе си, дрехите си, или се опитвали  да я  затворят в  буркан, с плътно затворен капак.

Можело дори да се събере прах от там, където е лежала сянката на човека, или пръст от мястото и, да се  постави в торбичка и винаги да се носи до тялото.

Магическите свойства на човешките сенки са  използвани и срещу зъл човек и  уроки. Ако лошият човек често посещавал къщата, с очевидно недобри намерения, незабележимо, като изпращали  посетителя, притискали  неговата сянка на пода, а  след това помитали мястото и изхвърляли боклука далече от къщата. В древността внимавали да не настъпят  сянката на човека  без особена необходимост.

Така например, ако идвали на гости бъдещите сватове, се опитвали да не настъпват техните сенки, иначе  годежът можел и да не се състои.

Обичайното  гадаене е стигнало и до нас – гадае се на  смачкана хартия.

За да направят  това  момичетата вземали лист хартия и обикновена чиния без украса. Мислено произнасяли желанието си като мачкали с ръце хартията.

Хартията трябвало да се намачка леко, не много, и  да се постави в  обърнатата чиния, така, че сянката от хартията да пада на стената и да се вижда ясно, а лампата на тавана не се пускала. След това зад смачканата хартия се палела свещ и се  наблюдавала сянката на стената.

Можете да интерпретирате по своя воля.

Ако се забелязва  силует на човек или глава – това е на среща или запознанство.

Ако се виждал силует на животно –  късмет.

Дърво – препятствие.

Стена от дървета – неразбиране от страна на роднините.

Врата  – скоро се чакали гости, а къщата имала различна трактовка, богата къща – богатство, друга трактовка пък гласи, че е на   бедност, малка къщурка или барака,  напротив –  богатство,

Планина, хълм –  самота.

Но за да не могат  духове да  изкривят гадаенето, сваляли или покривали огледалата, и дори сваляли  своите украшения – фиби за коса, гривни,  часовници,  пръстени.

Мистериозни „зли сили“ погубиха истински „ловец на духове“

Известният ловец  на духове Гуарав Тивар е починал  в Индия при  мистериозни обстоятелства. На тялото на 32-годишния любител на  паранормални явления е открита загадъчна черна ивица. Откъде се е появила… Continue reading „Мистериозни „зли сили“ погубиха истински „ловец на духове““

Ловци на духове записаха разговор … с духове (аудио)

Какво да правим, ако в дома ни се появят призраци? Разбира се, за да се обадим на ловците на духове. Именно така постъпил и жителят на щата Вашингтон жител Kит… Continue reading „Ловци на духове записаха разговор … с духове (аудио)“

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *