350 милиона и няколко държави са заплашени от потъване

Две трети от европейските градове, може скоро да се окажат под вода, а в опасност са поне 350 млн. души. Такова заплашително изявление направи специалният съветник по изменение на климата в Световната банка Андрю Стир на конференцията за климата на ООН в Канкун, Мексико.

„Градовете са основен елемент в проблема с изменението на климата. 70% от европейските градове са силно уязвими от повишаването на нивото на океаните „- каза Стир пред  репортери при представянето на доклада на Световната банка.

В същото време той припомни, че голяма  част от Европа е на височина не повече от десет метра над морското равнище. Не е в по-добра ситуация и Китай, където под вода може да се окажат  райони с население от 78 милиона заяви експертът. А в света уязвими по отношение на наводняване са райони, в които живеят около 360 милиона души, добави той.

Заедно с това  Стир каза, че градовете са основен виновник за глобалното затопляне. На тях се пада  80% от консумираната енергия и 67% от общите емисии на парникови газове, каза той.

„Петдесет най-големите градове в света  взети заедно  са на второ място  по размер и интензивност на икономиката, отстъпвайки само на САЩ. Емисиите на десетте най-големи градове в света са приблизително равни на емисиите на Япония „- каза представителят на Световната банка.

Ще припомним, че учените по- рано прогнозираха, че през следващия век водата може да отнеме от териториите на големите морски държави.

Така  преди края на този век голяма част от Исландия, почти цяла Шотландия, както и много северни острови ще се окажат под вода.  Наводнения заплашват още Дания и Холандия.

Охлаждането на Гълфстрийм ще доведе до нарушаване на топлинния баланс в северните географски ширини. В останалите части на Великобритания, Ирландия и части от Канада хората практически няма да могат да живеят. А топенето на южните ледници заплашва практически всички  островни държави в Тихия и Индийския океан.

Някои учени даже призовават да се подготвим за най-лошия сценарий. Така например,  според изследователи от Университета в Торонто, през  2110 нивото на Атлантическия океан край бреговете на Ню Йорк може  да стане по-високо от сегашното с  1,3-1,5 метра. Това ще е  в резултат от мощния  гравитационен ефект, възникващ поради топенето на обемните полярни ледници. При това канадски учени смятат, че в южната част на света трябва да се подготвят за покачване на морското равнище с  5-6 метра.

Related Posts

One thought on “350 милиона и няколко държави са заплашени от потъване

  1. брех, брех, брех, кой го казва това, някаква си маша на световната банка Андрю Стир. А всъщност няма нито една научно доказателство, което да доказва, че СО2 в атмосферата е главния виновник за глобалното затопляне. Бях чувал за понятието „климатгейт“ но не знаех кокво значи то. Не съм знаел, защото те не са ни казвали, А не са ни казвали, защото то не било за казване… Нашите климатолози от БАН обаче са стигнали до истината – затова май им орязаха заплатите!… Вижте този линк, една доста добра статия изопачаваща лъжите за глобалното затопляне…

    http://nstoichkova.blog.bg/politika/2010/01/11/globalnoto-zatopliane-lyja-za-miliardi.470492

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *