Жените са завоювали планетата

Британски учени са доказали, че в праисторически времена  в  обществото са доминирали жените, а не мъжете. Те са усвоявали нови територии, намирайки храна, докато мъжете кротко са се крили в пещерите.

По този начин, британските учени преобръщат традиционната представа за древните мъже, за които се твърди, че са хващали жените, които им харесват и са ги влачили за косата в пещерата.

За   това  просто е трябвало да проверят емайла на кучешките зъби и мъдреци на черепите, намерени в две пещери в южната част на Африка, пише вестник  The Daily Mail.

Анализирали са ги за съдържание на стронциеви изотопи.
Ръководителят на изследователската група на университета в Оксфорд, Джулия Лий-Торп заяви, че разликата между  начина на живот на мъжете и жените  е „напълно неочаквана“.

Анализирани са зъбите на черепи, намерени в две пещери, разположени в Южна Африка, на 50 км северозападно от Йоханесбург.

Учените изследвали останките на 11 същества от вида Paranthropus robustus  (висши примати, които представляват задънена клонка на еволюцията,  чиито останки са открити първо в  Южна Африка през 1938 г.) в пещерата Swartkrans, и на осем от вида Australopithecus africanus,, намерени в пещерата Sterkfontein, която е около два километра от Swartkrans.

И двете пещери са на  50 км северозападно от Йоханесбург.
В Sterkfontein   вече са намирани останки от  австралопитеци, които могат да бъдат преки предшественици на хората.

Възрастта на изследваните вкаменелости е 1,8-2,2 милиона години, уточнява The Guardian.

За сравнение, учените също изследвали съдържанието на стронциеви  изотопи в 170 вида растения и животни, които понастоящем са  в близост до пещерите, както и в слоеве доломит, в които са се формирали двете пещери, за да получат обща представа за съдържанието на стронциеви изотопи в района.

Нивата на стронций   в зъбите на намерените черепи може да  покаже дали тези останки принадлежат на местните жители, или са черепи на  същества, които са дошли по тези места отдалеч. Оказало се, че повече от половината от жените са  придошли, а сред мъжете чужденците били само около 10%.

Related Posts

3 thoughts on “Жените са завоювали планетата

  1. Еволюцията е една голяма лъжа!!!!
    Не сме еволюирали е сме създадени!!!!!

  2. Изобщо не разбрах какво доказва тази статия, или е преведена грешно или са пак изсмукани от пръстите глупости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *