Зверочовеци били създавани в британски лаборатории

В търсене на медикаменти  за терапия на нелечими болести, британски учени са създали 155 ембриони със смесен генетичен материал – от животни и хора, съобщи The Daily Mail.
Такава информация се  появи в изданието след питане на независимия депутат  лорд Елтън.

След влизането в сила на Закона за човешки оплождания и ембриология   (2008), три лаборатории – в  лондонския Кингс колеж, Университета на Нюкасъл и Университета на Уоруик – са получили  лицензии за научни изследвания от този вид. Според изследователите, това дава възможност за получаване на ембрионални стволови клетки, които могат да бъдат използвани за справяне с някои сериозни и все още нелечими болести.

Съобщава се , че в момента  създаването на хибридни ембриони е спряно поради липса на финансиране, но учените се надяват да продължат експериментите в бъдеще.

Лорд Елтън е яростен противник на зверочовешките хибриди и иска   забрана „по принцип“ на такава практика.
Обжалването на такова решение от страна на учените той нарича „емоционално изнудване“.

Представителката на групата  Comment on Reproductive Ethics Жозефин Куинтауъл, която се бори срещу абортите, е недоволна от това, че създаването на тези хибриди е ставало в атмосфера на секретност: „Ако те се гордеят с това, което правят, защо на нас ни се налага да се обръщаме с депутатски въпроси, за да го разберем?“

Наскоро  група  водещи учени  излезе с искане законодателно  да се забрани прехвърлянето върху животните    на човешки свойства, например въвеждането на човешки стволови клетки в мозъка на приматите „, продължава вестникът.

Що се отнася до   хибридите, те не  притесняват активистите, тъй като според закона те трябва да бъдат унищожени в рамките на две седмици.

„Целта на тези експерименти е да се научи повече за ранните етапи на човешкото развитие и да се разработят терапии за сериозни заболявания, и като учен аз мисля, че продължаването на подобни изследвания отговаря на моралния императив „- заяви за The Daily Mail  водещият автор на доклада, професор Робин Ловел-Бадж от Националния институт за медицински изследвания в British Medical Research Council.

Източник: Daily Mail

Related Posts

One thought on “Зверочовеци били създавани в британски лаборатории

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *