Велосипедистът без глава започна да ходи

Когато болният иска да живее- тогава и медицината е безсилна. Ето един такъв пример.

Британец  оцеля, след като счупи врата си, въпреки всички закони на медицината. Пет дни   той прекарва в кома след тежка катастрофа, но, когато семейството му  вече мисли каква музика да избере за погребението му, а лекарите се готвят да изключат системите за поддържане на живота му, той помръдва с ръката си.

Три месеца по-късно младият мъж вече се е изправил на крака и в близко бъдеще се готви да бъде изписан от болницата.
Този случай е толкова невероятен, че ще бъде записан в медицинските анали, съобщава The Telegraph.

Двадесет и две годишният Аарон Днем си счупил врата в автомобилна катастрофа. Ударът бил толкова силен, че младият мъж се преметнал през покрива на колата, след това паднал  и си ударил главата.

Оценявайки нараняванията, лекарите прогнозирали смъртта на младия мъж. Било решено да го въведат в изкуствена кома.
Според д-р Анди Ейнон от Саутхямптънската болница, у Аарон прешленът C2,  който се намира в непосредствена близост до черепа, е бил счупен на две части,  които са били на 9 mm един от друг.   Практически главата му била отделена от тялото.
При такава травма се уврежда не само гръбначният мозък, но и основните кръвоносни съдове, които захранват с кръв мозъка.

Хирурзите закрепили гръбначния стълб със скоби.
Освен това, както отбелязва д-р Ейнон, лекарите рискували, тъй като една от двете артерии , които доставят кръв към мозъка е била силно повредена.
Ако лекарите случайно закачили и другата, мозъкът щял да остане без кръвоснабдяване. В допълнение, пациентът   имал оток на мозъка и фрактура на таза.

На петия ден на приятелите и семейството на Аарон казали, че няма надежда за възстановяване. Докторите щели да изключат  машината за изкуствено поддържане на живота му. А семейството вече започнало да уточнява подробностите за погребението. Въпреки това  те били посрещнати в болницата от усмихната медицинска сестра, която им съобщила, че Аарон е помръднал ръката си!

Лекарите не можели да повярват на очите си. Но каква ли е била тяхната изненада, когато след три месеца младият  мъж бил вече в състояние да се изправи. А според прогнозите им, дори и да останел жив , Аарон е трябвало да прекара  живота си в инвалидна количка.

През септември  младият мъж ще бъде изписан от болницата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *