Сърби ръководели „Occupy Wall Street“

Движениетo „Occupy Wall Street“  е инициирано от „сръбски професионални  метежници“ от „Центъра за ненасилствени  приложни акции и стратегии“ (CANVAS) с насочванe от ЦРУ, пише Die Presse, позовавайки се на уебсайта на британския теоретик по конспирации Дейвид Айк.
Според неговата версия, американското външно разузнаване е наело   CANVAS да ръководи “ фалшиви революции“, към които Айк причислява не само тези протести, но и „Арабската пролет“ в Египет и Тунис.
При това се подчертава, че „целта не е да се срине системата, a да се държат под контрол опозиционните сили;  той казва, че новото американско  движение е „капан за наивни леви „.

Ръководството на  CANVAS се осъществява от един малък щаб на Ганди на улица в Белград.
От 2003 г. „по всички континенти“ действат специални курсове, които обучават активисти от повече от 37 страни. Според вестника, „безплатно разпространяваният в Интернет учебник  „Ненасилствена борба“ се радва сред активистите по целия свят  колкото и образователния филм „Как да свалим диктатора.“
Организаторите от  CANVAS са и бащите-основатели на Сръбското движение „Отпор“, което изигра решаваща роля в свалянето на Слободан Милошевич.

Източник: Die Presse

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *