Глобалното затопляне бързо съкращава биоразнообразието

Изчезването на биологичните видове на Земята заради глобалното затопляне ще се случи по-бързо, отколкото се смяташе. За това  предупреждава проучване на експерти от  Университета на Кънектикът.

Според изследователите в САЩ, актуалните  метеорологични модели не вземат предвид два важни фактора – способността на организмите да се преместват  под влиянието на околната среда, както и конкуренцията между видовете. Според ИТАР-ТАСС, с течение на времето жизненото пространство става все по-малко, поради което представителите на животинския  свят ще трябва да мигрират в търсене на комфортни зони  за да съществуват. По този начин живите организми на нашата планета ще трябва да се конкурират не само с променящите се условия на околната среда, но също така един с друг.

„В този случай, най-голямо значение има способността им  не само да се адаптират към новата среда, но също така и скоростта им в сравнение с конкурентните видове“, – казва ръководителят на изследователската група от Кънектикът, Марк Ърбън.

След като създава  свои собствени математически модели на изменението на климата,    Марк Ърбън успява да изясни, че под влиянието на миграцията и неизбежната конкуренция,   съкращаването на биологичното разнообразие на Земята ще има  по-голям мащаб, отколкото по-рано се предполагаше.

Най-уязвими ще бъдат тези организми, на които за съществуването са необходими специални, трудновъзпроизводими  условия, а също така и животните, неспособни  да се адаптират бързо към новите екологични  условия.

Друго откритие на група учени от Кънектикът е това, че въпреки постоянното намаляване на биоразнообразието на Земята все още ще се появяват нови видове, приспособени към настоящите условия. Не  е изключено, че с течение на времето в природата   може да се появят дори по-добре приспособени към живота на нашата планета организми, отколкото хората.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *