Китовете ги боли от шума на корабите

Учени от Великобритания са установили, че бръмченето на корабите  не само засяга поведението на китовете, но също така им носи физическо страдание.  Според вестник „Телеграф“, шумът засяга животните на хормонално ниво и намалява броя на популацията им.

Научните изследвания показват, че шумът от корабните двигатели повишава в организма на китовете хормона  глюкокортикоид. Този хормон се освобождава в случай на опасност и помага на животното да се справя със стреса. Но големи количества на глюкокортикоидите  могат да доведат до забавен растеж, отслабена имунна система и да намалят способността да се възпроизвеждат.

Мащабно проучване на здравето и поведението на китовете започва преди повече от 10 години. Учени водят наблюдение върху китовете от 2001 г. и след 11 септември, когато заради сигурността рязко намаляват курсовете в морския транспорт,  са установили, че нивата на хормона на стреса в китовете са спаднали рязко.

„Ние не можем да обясним намаляването  на глюкокортикоида с нищо,  освен с намаления брой на корабите“, – казва Розалинд Ролан, която ръководи проучването.

Отдавна е известно, че китовете и корабите излъчват същите звуци – в ниския честотен диапазон, което не позволява на животните да комуникират едно с друго. Китовете  буквално трябва да „надвикват“ корабните двигатели. За няколко десетилетия много видове бозайници са се приспособили да „пеят“ на други честоти. Но фактът, че шумът на корабите може да повлияе на химичния състав на организма на животните, е доказан едва  сега.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *