Британец се изхитрил да стане баща на 600 деца

Британският учен Бертолд Виснер (австриец по рождение) държи абсолютния световен  рекорд за плодовитост сред мъжете,  ставайки баща на повече от 600 деца. Такова фантастично постижение е станало възможно благодарение на работата на лекаря – той е бил шеф на клиника за изкуствено оплождане в Лондон, която е основана от него и съпругата му през 1940 година.

Починалият още през 1972 г.  лекар,  е бил таен донор на сперма от началото на 1940 до средата на 1960 г., пише The Sun. Съпругата му през цялото това време не е знаела за личното участие на съпруга си в програмата на изкуствено осеменяване – Виснер и казвал, че намира донори на сперма.

Откритието за уникалната плодовитост на  лекаря  е направено от канадския кинорежисьор Бари Стивънс и адвоката от Лондон Дейвид Голанц, които случайно откриват, че са биологичните синове на един и същ човек. Двамата мъже, между другото,   открили още 18 души, които са родени в клиниката на Визнер, 12 от тях са били негови деца.

„Ако ние вземе под внимание  средните данни за броя на децата, които са родени живи, раждането на близнаци и спонтанни  аборти, смятам, че той (Визнер) е дал живот  на най-малко 300 деца, а може би дори и 600,“ – казва Голанц. А според Стивънс, Визнер може да бъде баща не на 600 деца, а но хиляди. Тези данни саа потвърдени и от експерта в Шефилдския университет Алън Пейси, според които здрав човек може да бъде донор до 50 пъти годишно.

Досегашният рекорд сред донорите на сперма, станали многодетни бащи, е приписван на жител на Съединените щати. Мъжът, изпълняващ  библейския принцип  „Плодете се и се множете“, е станал родител на поне 150 човека.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *