Руски бойни кораби в Сирия

Постоянно ще има руски военни кораби в Средиземно море  близо до бреговете на Сирия, заяви пред РИА Новости в петък, високопоставен представител на Министерството на отбраната. След влошаване на ситуацията в Сирия през февруари 2011 г. в региона на Средиземно море се увеличава присъствието на военноморски кораби от флота на САЩ, Франция, Великобритания и други страни, включително Германия. В момента край бреговете на Сирия на бойно дежурство се намира патрулен кораб, фрегата от Черноморския флот (ЧФ) на Руската федерация „Сметливый“.

„Беше решено да има постоянно руски военни кораби край бреговете на Сирия. „Сметливый“ през май ще бъде сменен от друг кораб“, е заявил източникът от министерството.

Той е отбеляза, че в настоящия момент за плаване към Средиземно море са готови няколко кораба. „Това   може да бъде патрулният кораб „Пытливый“, или един от големите десантни кораби. Не е изключено в това направление да се насочат още няколко кораба и плавателни съдове от Черноморския флот“ – е казал още представителят на Министерството на отбраната.

Той е напомнил, че Средиземно море влиза в зоната на действие на ЧФ и с този факт се обяснява присъствието там на „Сметливый“. Командването на руския флот многократно е заявявало за необходимостта от постоянно присъствие на руски кораби в района на Световния океан.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *