Лазери в орбита ще пазят Земята от астероиди

За да се предпази Земята от астероиди, учените са предложили да се използват спътници с лазери на слънчеви клетки. Според тях лазерите ще променят траекторията на опасни небесни тела, изпарявайки материал от повърхността им. Статията може да се прочете в блога Technology Review.

За да променят траекторията на астероида, учените предлагат да се приложи метода на лазерната аблация – премахване на вещества от твърда повърхност чрез изпаряване или сублимация. Предполага се, че ако се фокусират върху едната страна на астероида множество лазерни лъчи, ще бъде възможно да се постигне взривно изпаряване на малко количество вещество, което ще придаде на небесно тяло реактивен импулс в нужната посока.

Преди се е смятало, че за да се генерира необходимия импулс ще трябва да се използва много мощен лазер, захранван с ядрен реактор. Неговото създаване и извеждане в орбита е свързано с много технически трудности. Например, лазерът ще бъде много масивен и ще има нужда от много сложна система за охлаждане.

В тази статия авторите пишат в полза на използването на много малки лазери вместо един масивен като по-рационално, тъй като делът на помощните системи в общото тегло ще бъде по-малък. Това се обяснява, първо, с по-ефективна охладителна система за маломощни лазери, и второ, с използването на слънчевата енергия, вместо ядрено гориво.

Астероидът Апофис, който понастоящем представлява най-голям интерес по отношение на евентуално въздействие върху траекторията му, трябва да мине близо до Земята през 2029 г, след което може да се завърне през 2036.

Диаметърът на небесното тяло е 270 m, а масата – 27 милиона тона. Вероятността от сблъсък със Земята е много малка, но не е изключена поради ограничената точност на траекторията.

http://30dumi.eu/2012/06/za-zashtita-ot-asteroidi-uchenite-predlagat-orbitalni-lazeri/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *