Мравките могат да предсказват земетресения

Германски  учени от университета в Есен са  установили, че мравките знаят точно кога ще има  земетресение: поведението на насекомите се променя значително преди земетресението.

През 2009 г. група германски изследователи, водена от Габриеле Берберих поставя специални камери в близост до мравуняци, разположени в сеизмично активна зона. През следващите три години, учените целодневно записвали начина на живот и поведение на насекомите, което им позволява да заключат, че мравките са в състояние да предсказват земетресения.

Нормалната работа на мравките се състои от дневно събиране на храни и нощна почивка. Но един ден  преди земетресение, мравките драстично  променят графика си: те стоят будни през нощта, предпочитайки да са  извън мравуняка, макар   това да ги прави лесна плячка за хищниците.

„Насекоми показват безпокойство ако земетресението  е с магнитуд по-голям от 2. Предполагаме, че мравките забелязват промени в отделянето на газове или в магнитното поле на Земята. Да направят такъв прецизен анализ  на насекомите им помагат хеморецептори, реагиращи на химични вещества и магнеторецепптори, които откриват магнитното поле.

И все пак ние не сме съвсем сигурни в своите заключения, затова ще продължим своите изследвания в зони с по-силни трусове „- казва Габриела Бербера за списание LiveScience.

Учените също така установили, че мравките предпочитат да изградят свои колонии по активни разломи. Те са преброили повече от 1500 мравуняци построени по този начин.

Изследователите от Германия смятат, че „талантът“ на насекомите ще помогне на сеизмолозите да  предсказват земетресения.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *