Тъжните мелодии най-добре лекуват несподелена любов

Слушането на тъжни песни най-добре от всичко  помага да се преживее раздяла,  изяснили учените.
Техните резултати противоречат на общоприетото схващане, че най-добрият начин да се вдигне настроението след тежка раздяла – е да се слуша ритмична музика или да се гледа комедия. Впрочем и  самият Елтън Джон пее за ползата от тъжните песни.

„Емоционално преживяване на естетичен продукт  е важно за нашето щастие и благоденствие“ – казва съавторът на проучването д-р Стивън Палмър от Университета на Калифорния в Бъркли.

Психолози са установили, че когато хората се сблъскат с жестока емоционална криза, те са склонни да прибягват до използването на „сурогати“, заменящи изгубената лична връзка, пише The Telegraph.

В хода на експеримента е установено, че хората, които имали проблеми в отношенията, често предпочитали сълзливи мелодрами и тъжна музика, защото те отразявали лошото им настроение. В този случай те действали като близък приятел, който съпреживявал личния им проблем.

Интересното е, че анкетираните се „лекували“ с меланхолична музика  само тогава, когато  имали неуспехи в личния си живот. Ако, обаче, имали и други проблеми, не от личен характер, хората вече нямали особен склонност към меланхолични мелодии.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *