Шокиращо: “Кафявата” България или защо хората умират преждевременно

Американската космическа агенция NASA публикува карта на света със замърсяването на въздуха, направена въз основа на информация, събрана от изследователи от Университета на Северна Каролина . За съжаление  България е сред най-”кафявите” страни.

Тъмно- кафявият цвят на тази карта обозначава определени области, в които повечето хора умират преждевременно заради замърсяването на въздуха, а в сините зони на планетата нивото на замърсяване от 1850 г. спада. Например, това се отнася до южните американски щати. Най-замърсени изглеждат страните в Азия и особено Китай, въпреки че страните от Източна Европа и части на Русия (европейската част) също са оцветени в кафяво.  В тези зони са превишени нивата на саждите, прах и автомобилни газове.

Като цяло, замърсяването на въздуха всяка година убива около 2,1 милиона човека, но показателят на  преждевременната смъртност варира по държави.

Учени от NASA при съставянето на картата  са използвали  стари данни за вредните емисии    още от 1850 г. С тях са сравнени данните, получени през 2000 година.

Според изследователя Джейсън Уест, който е събирал тази информация, преждевременната смърт от замърсяването на въздуха е изцяло в зависимост от нивото на фини прахови частици в атмосферата. Тези частици се състои от прах и  сажди, и са с диаметър 2.5 микрометра или дори по-малки. Поради такъв малък размер, тези вредни частици без проблем навлизат в белите дробове на хората, което води до различни хронични заболявания и след това смърт.

Read more: http://30dumi.eu/2013/09/shok-kafyavata-ba-lgariya-ili-zashto-horata-umirat-prezhdevremenno/#ixzz2g5fDwhJL

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *