Китайски космически кораб обиколи Луната и се върна на Земята

lunaВъзвръщаемият космически кораб,  изпратен от Китай  в орбита около Луната, в събота успешно кацна на територията на автономния район Вътрешна Монголия в северната част на Китай, съобщи агенция Синхуа.

Това е първият космически апарат, който се връща след полет до Луната за последните 40 години – последната  документирана операция от този вид е на Съветския съюз през 70-тте години на миналия век.

По време на осемдневната си мисия апаратът преодоля  разстоянието от 840 000 км, обиколи Луната и се върна на Земята със скорост от около 11 километра в секунда. По този начин, напомня агенцията, Китай стана третата страна в света след САЩ и СССР, която праща възвръщаем апарат на Луната.

Това е още една стъпка по  реализацията на  лунната програма на Китай „Чанъе“, носеща името на древната  китайска богиня на  Луната.

Програмата се състои от три етапа: обиколка около спътника на Земята („Чанъе 1“ и „Чанъе-2“), кацане на Луната („Чанъе-3“ и „Чанъе-4“) и  връщане от Луната на  Земята („Чанъе -5“ и „Чанъе-6 „). Сегашният  експериментален космически кораб тества технология, която ще се използва за „Чанъе -5“.

Китайските учени вече са започнали реализацията на третата фаза от програмата. Китай планира да изстреля  през 2017 г. от космодрума Венчан спътника „Чанъе-5“, чиято мисия включва кацане на Луната, събиране на проби от лунната почва и завръщане на Земята.

Миналата година Китай изпрати на Луната лунохода „Юйту“ („Нефритения заек“). Той  бе на борда на космическия апарат „Чанъе-3“ и кацна в  кратера Залива  на дъгата на 14 на декември.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *