Учените откриха защо мъжете живеят по-малко от жените

97_30_973052_1417598629Експерти от университета в Ексетър поставили мъжки и женски мушици Drosophila в напрегнати условия на  полов и естествен подбор. Оказало се, че мъжките понасяли подобни трудности далеч по-зле,  отколкото женските, пише Times на Индия.

Резултатите от изследването могат да обяснят половите различия в продължителността на живота у  много видове, включително и у хората.

В изследването част от  мухите се развивали в спокойна атмосфера. Останалите били  разделени на групи, като оставили няколко мъжки с една женска за да изострят половия подбор. Освен това изследователите  променяли температурата до  критични стойности. Това оказало влияние върху хода на естествения подбор.

Изследователите отбелязват, че  стресовите  състояния на при отбора намалявали продължителността на живота на мъжките с около една трета. При нормални условия продължителността на живота на мъжките и женските била еднаква (около 35 дни). Продължителността на живота на тези мъжки, които се сблъсквали с трудности, била само 24 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *