„Слушайте Моцарт“: 8 начина да накарате мозъка си да работи по-добре

pametСлучвало ли ви се е да  забравите да свършите нещо важно? Или не можете да си спомните номера на  телефона си? Или,  може би, ви се налага да лепите по цялата къща листчета със  списък от дела, които трябва непременно да свършите?

1. Изберете подходящо време. Паметта на  възрастните хора работи най-добре сутрин, докато младите хора по-лесно и по-добре запомнят  информацията в средата на деня.

2. Записвайте. Една древна китайска поговорка казва: „Дори и най-бледото мастило е по-силно от  най-добрата памет.“ Водете си дневник, в който записвайте важните за вас моменти.

3. Стимулирайте паметта си. Последните проучвания показват, че количеството кофеин в чаша кафе е  достатъчно, за да ви помогне да се съсредоточите.

4. Изберете интелектуална професия. Полски  изследвания  показват, че хората, чиято кариера  зависи от техните интелектуални способности,  използват своята памет и интелект на максимум, като по този начин ги развиват.

5. Общувайте с хора, които са по-умни от вас. Комуникация с такива хора ще формират в подсъзнанието ви стимул за развитието на паметта и вашите интелектуални способности като цяло. Това правило важи и за семейния живот.

6. Учете се от Леонардо. В книгата на Майкъл Гелб „Как да мислим като Леонардо да Винчи“  („How to Think Like Leonardo daVinci“), са предложени различни стратегии за това как да подобрите  своите интелектуални способности. Например, авторът предлага на  всички, които желаят да подобрят паметта си – да се научат да пишат  или да рисуват с другата ръка.

7. Слушайте Моцарт. Психолозите са успели да докажат, че „ефектът на Моцарт“ действително работи. Докато слушате музиката на Моцарт в човешкия мозък започват да се изграждат  по-сложни връзки  между частиците с информация, съдържащи се в него. В резултат на това на човек му трябва много по-малко време, когато се опитва да си спомни нещо.

8. Тренирайте тялото си, за да тренирате и  ума си. Проучванията показват, че по време на физически упражнения  в кръвта се повишава съдържанието на кислород, а  обмяната на вещества  се ускорява. Кръвта циркулира в тялото, хранейки и мозъка. Ето защо след физически упражнения активността на мозъка се увеличава значително.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *