Любов със синдрома на Даун

bigИталианската асоциация на хората със синдром на Даун и агенция Saatchi & Saatchi заснеха трогателно видео в чест на Световния ден на хората със синдрома на Даун. Датата – 21-ят ден на месец март, третия месец на годината, не е избрана случайно: Синдром на Даун или тризомия 21 е вид геномна мутация при хората. Дължи се на появата на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка, оттам и терминът „тризомия 21“.

Във видеото е показано как хората с това заболяване могат да живеят нормален и независим живот.

Във видеото, 38-годишният Салваторе, придружен от акапелен хор прави предложение на приятелката си Катрин, която е на смяна в McDonalds и и предава ключ за общия им дом. Трогната от жеста, тя, разбира се, съгласява.

„Не само, Катрин и Салваторе, но много други двойки мечтаят един ден да заживеят заедно. Нека им помогнем. Защото за хората със синдрома на Даун независимостта означава по-светло бъдеще „- се казва в клипа.

Синдромът на Даун е най-честата генетична аномалия в света. Според статистиката, с нея се ражда едно на 600-800 деца. Появата на такова дете не зависи от начина на живот на родителите, тяхното здраве, лоши навици, хранене и образование, или поне така твърдят учените. Хората със синдрома на Даун имат характерен външен вид, забавено развитие, както и редица физически дефекти.

Но заедно с това, те се отличават с дружелюбен характер, напълно са обучаеми и са способни на самостоятелен живот. Сред хората със синдром на Даун са артисти, спортисти, педагози и социални работници. През 1996 г. испанският актьор със синдрома на Даун Пабло Пинеда, имащ диплома за учител, както и бакалавърска степен по образователна психология, получи наградата „Сребърна раковина“ на Международния филмов в Сан Себастян за най-добър актьор.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *