Разходка из Никозия – столицата на Кипър

След предишната статия Пътепис – Тренинг курс в Кипър по Еразъм+ следва и Разходка из Никозия.

Средиземноморска столица със слънчев и топъл климат. Не помня да е имало облачно време докато съм бил на острова. Много е топло, не вали и времето е сухо и горещо. Най-важното е да си носите вода и да пиете повече течности. Градчето е сравнително спокойно, добре устроено.

IMG_0043

Това е място за разходки и на горното ниво малка градина с дръвчета до един от паметниците. В Никозия така и не попаднах на известни забележителности.

IMG_0063

Причудлива сграда в центъра на Никозия.

IMG_0082

Снимка от един от марковете наблизо

IMG_0083

В който изненадващо попаднах на статуя на Юрий Гагарин.

IMG_0084

И местната паркова флора.

В градът има много църкви, ресторанти, кафенета и места за отдих. Цените са съобразени с кризата и общо взето е скъпо. Има супермаркети и малки магазини от където можете да си напазарувате и да си носите със себе си. Ние извадихме невероятен късмет с хостела за 10Е и така ни излезе много икономично.

IMG_0073

Може би най-интересното в града е обикалянето на малките скрити улички с малки магазинчета за сувенири и други стоки и пешеходната зона където има много кафенета и ресторанти.

IMG_0092

В тази пешеходна туристическа зона има една много хубава атмосфера на релакс, приказки и нищо-правене. Хората са имат навика да излизат и да сядат по кафенетата привечер. Единственото, което не може да се разбере е колко от тях са местни и колко туристи, защото има много туристи от цял свят.

В един от ресторантите работеше българин, за това направо минахме на български език :) Така че и това не е изключено. В Никозия работят много българи.

Едно от най-хубавите неща е, че има пешеходна гранична зона към турската част на острова и може да се преминава свободно срещу лична карта или паспорт. Турската част е малко по-различна и на много места приемат плащане в евро. Но съответно има change бюра и можете да обмените валута в турска лира.

Това е по-интересното за града. Малък туристически град на средиземноморието с по-топъл климат и добре развит туризъм.

Следва разходка в Турската част на Кипър-Никозия

Ако статиите за Кипър са ви интересни или имате въпроси, можете да оставите коментар.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *