Последното слънчево затъмнение ще се случи след 650 милиона години

big_1529135Два пъти в годината, когато орбитите на Луната и Слънцето се пресичат, земните жители могат да наблюдават  едно от най-удивителните природни феномени – слънчево затъмнение. В повечето случаи то е непълно затъмнение, но понякога Слънцето, Земята и Луната се подреждат на една линия, и тогава сме свидетели на пълно слънчево затъмнение. От Американския университет на Луис и Кларк отбелязват, че това положение не е вечна.

Слънчевите затъмнения са игра на  шанса – казват учените. Имало е време, когато те не са съществували, и ще дойде време, когато те ще престанат да се случват. Според изчисленията на експерти, последното слънчево затъмнение ще се случи след  около 650 милиона години.

Защото всяка година  Луната все повече се отдалечава от Земята. Това се дължи на факта, че въртенето на Земята се забавя. Според закона за запазване на момента на импулса, забавянето на въртенето трябва с нещо да се  компенсира. То се компенсира с постепенното отдалечаване на Луната.

Това означава, че за наблюдателите от Земята естественият спътник ще изглежда все по-малък. Пълните  слънчеви затъмнения ще се случват все по-рядко, тъй като повърхността на Луната ще е  твърде малка, и нейната сянка, няма да покрива  напълно слънцето, докато най-накрая, след 650 милиона години не се случи последното слънчево затъмнение.

Когато това се случи слънчево затъмнение ще може да се наблюдава само от космоса.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *