Епидемията от деменция в Русия е по-страшна и от спин

538349От деменция Русия страдат повече хора, отколкото от спин. И докато спин покосява младите хора и отчасти тези в средна възраст, то по-старото поколение почти изцяло страда от деменция в различни етапи на развитие. Ако със спин в Русия все още се опитват да се борят, въпреки възраженията на църквата и дори Федералната служба за контрол на наркотиците, за проблемите с деменция при възрастните хора никой не се занимава системно.

Трима от четирима възрастни хора в Русия страдат от деменция в различна степен. Тези данни са получени по време на проучването „Бабушкология“, което е проведено в 17 града в страната, като част от социалния проект „Meмини“, пише „Московский комсомолец“.

В първия етап на скрининг у три четвърти от възрастните граждани са открити когнитивни нарушения с различна тежест. Характерна черта е, че нито един от тях дори не е знаел, че има някакви аномалии.

„Фактът, че хората не са имали представа, че имат тези или други когнитивни нарушения, говори красноречиво за това, че проблемът е актуален за Русия както никога досега,“ коментира докторът по психология, когнитолог и ръководител на проекта „Mемини“ Александра Сонина.

По най-консервативни оценки в Русия от деменция страдат около 1,5 милиона души, т.е. два пъти повече, отколкото от спин. В същото време в страната няма държавна програма за борба с деменцията.

Бел. ред. Никой в България не се занимавал досега с този проблем, който може да се окаже не по-малко страшен , отколкото в Руся. Някой да има данни? Ще се радваме да ни пишете!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *