Джаред Даймънд: „Изчезването на човечеството от Земята е близко“

Според учения, богатите и бедните не могат да си разделят мирно глобализирания свят, пише Адриано Палацоло в  статия, публикувана във вестник Il Giornale.

Това не е поредното предсказание на маите или на някаква религиозна секта, прогнозата принадлежи на световноизвестния учен Джаред Даймънд.

„Сигурен съм, казва той, че ако не променим начина си на живот и начина, по който използваме, по-точно харчим  ресурси, човечеството ще тръгне по пътя на изчезването си.   Това ще се случи в следващите 30 години, с други думи, по време на живота на нашите деца. Аз говоря за драматично  намаляване на запасите от питейна вода, риба, морски дарове, биологичното разнообразие, плодородна земя, енергийни суровини. „

Професорът от Лос Анджелис говори на Световното изложение в Милано и сподели вижданията си за глобализацията и неравенството. Според него  неравенството между нациите води до сериозни последици. Болестите, които възникват в бедните страни, може да се разпространят и   в богатите страни, както се случи с вируса Ебола.

Ученият повдигна въпроса за икономическата миграция: хората от най-бедните страни страдат и не искат да чакат още 50 години, когато  в Африка или Близкия изток  бедността ще бъде победена. Накрая, тероризма: хората, които са загубили надежда, или самите те става  терористи или подкрепят тероризма, уверен е  Джаред Даймънд.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *