НАСА показа снимки на гори на Марс

Разгорещена дискусия в Интернет и медиите  привлякоха    снимки на Марс, където се вижда  голямо количество растителност.

„Горските  пояси“ в района на северния полюс на Червената планета е заснел   апаратът  Mars Reconnaissance Orbiter  през април 2008 г., но снимките  бяха публикувани от НАСА наскоро в раздела Astronomy Picture of the Day.

Следва да се отбележи, че това е поредната марсианска оптическа илюзия, но е от категорията на тези, които експертите на НАСА не отричат.

Според астрофизиците, тъмно кафявите  ивици върху снимките наистина много приличат на  стволовете и клоните на дървета,  появили се в резултат на топенето на дюните от  лед от въглероден диоксид. Процесът оголва  кафяв пясък, който „пълзейки“ към основата,  оставя следи с причудливи форми.

Да се разпознае измамата, според експертите,  е съвсем просто – „дърветата“ не хвърлят сянка.

Заедно с това, както пише  Daily Mail, в  НАСА се занимават с  по-подробно изследване на снимките, а на мястото, където те са били направени, се насочва марсоходът    Curiosity. Астрономите се надяват да разберат как си взаимодействат дюните и вятъра в условия на ниска гравитация.

– Структурата на дюните  е много необичайна. Те се различават от пясъчните дюни на Земята, по-специално техните  вълни са много по-големи, а ние не знаем защо. Има няколко модели, базирани на ниското налягане на въздуха, които позволяват да се обясни това явление, но те все още не са потвърдени, – казва един от учените от проекта Curiosity Натан Бриджъс.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *