Мистериозната дупка в съзвездието Еридан e вход в други Вселени?

Преди няколко години астрономите са открили, че в Космоса се простира мистериозна дупка. Пустота, където няма звезди. Велико тъмно нищо. В тази празнота няма абсолютно нищо. Нито междузвезден газ, нито черни дупки, нито дори тъмна материя. Това явление няма обяснение.

От Вселената сякаш внимателно е изрязана рисунка, както понякога се случва с книгите в  библиотеката. А  съседната страница  цялата е обсипана с ярки точки – каталог на звездите и галактиките, а  в тази-  само  ясно очертан прозорец в друг свят, свят на паралелни Вселени. Тази „дупка“ във Вселената се намира в  средата на съзвездието Еридан, на разстояние 5-10 милиарда светлинни години от Земята.

Явлението астрономи обясняват с това, че там няма нито  звезди, нито  разпръснат в пространството газ, нито дори тъмно вещество. За астрономите е трудно да си представят празнота  с  такива огромни размери. Никой не е очаквал, че в космоса може да се намери нещо подобно. Произходът на тази дупка е неясен. “

Според Брент Тъли от Университета на Хавай, този вид празнота може да  възникне далеч от много масивни обекти, които, като железни стружки към магнит,   притеглят вещество  от съседните региони на Вселената.

Това откритие може да предизвика криза в  съвременната космология. Защото появата в първичния  газ на  колебания със случайна плътност от такъв мащаб изглежда почти невероятно събитие. Шансът, че това може да се случи е  едно на милиард или по-малко.

Какво се е случило преди 13,7 милиарда години в този регион на Вселената? Как може да се е появила такава огромна празнота? Може би под влияние на съседни  Вселени? Такава радикална хипотеза издига  Laura Mersini-Houghton. Въпреки това някои известни космолози възприеха сериозно тази фантастична идея, на пръв поглед далеч от академичните наука.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *