Роднини на жертвите на коронавируса в Италия съдят правителството за 100 млн. евро

Те обвиняват членовете на правителството за слабата реакция на пандемията COVID-19, заради която е наложена карантина.

През лятото ищците вече се опитаха да изправят пред съда италианския премиер Конте.

Няколкостотин италиански жители, чиито близки са починали от коронавируса, са завели дело, в което настояват членовете на правителството да им платят 100 милиона евро (122 милиона долара) като обезщетение, съобщава Ройтерс.

Искът, заведен от около 500 души, е регистриран в съда на Рим. Ответници са министър-председателят Джузепе Конте, министърът на здравеопазването Роберто Сперанца и губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана.

Членове на обществената организация Noi Denunceremo, създадена през април, за да защитава интересите на гражданите, починали от коронавирус в град Бергамо, столицата на Ломбардия, са подали молба до съда. Според ръководителя на организацията Лука Фуско искът ще бъде „коледен подарък“ за тези, които „не са направили това, което се изисква“.

Ищците твърдят, че по време на първото огнище на COVID-19 в Ломбардия през февруари тази година, местните власти и националното правителство не са успели да реагират бързо на заплахата от епидемия. Те не са взели мерки, за да избегнат локдауна и нанесените им икономически щети.

Освен това инициаторите на процеса обвиняват властите за липсата на планове за борба с пандемиите. Средно всеки от ищците иска обезщетение в размер на € 259 000. През лятото членовете на Noi Denunceremo вече се опитваха да привлекат към наказателна отговорност властите за вредите, причинени от пандемията, във връзка с което се обърнаха към прокуратурата в Бергамо. Тогава премиерът Конте беше разпитан като свидетел, но разследване така и не започна.

Според Ройтерс искът е заведен на фона на интереса на прокурорите към мерките, предприети от властите за борба с кризата, причинена от COVID-19. Миналата седмица прокурорите разпитаха Франческо Замбон, говорител на Световната здравна организация (СЗО) за Италия, който е автор на доклад на СЗО за реакцията на Италия на пандемията.

Докладът е бил публикуван в средата на май, но по-късно е премахнат. В документа се казва, че ръководството на страната не е реагирало веднага на заплахата от епидемия, а действията на лекарите са „хаотични и импровизирани“.

СЗО заяви, че е премахнала доклада поради фактически неточности.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *