Астрономите са озадачени: Изчезна най-голямата черна дупка във Вселената

Астрономите се опитват да разберат какво се случва, тъй като една от най-големите черни дупки във Вселената, разположена в звездния куп Abell 2261, изведнъж е изчезнала от радарите им.

Abell 2261 е дом на по-компактни галактики и се счита за една от най-големите структури във Вселената. В центъра на клъстера се намира невероятно ярката галактика A2261-BCG, която съдържа най-голямото галактическо ядро, откривано досега от астрономите, с размери около 10 000 светлинни години. Такива „размери“ се дължат на наличието на огромна черна дупка в нея. Галактическото ядро ​​A2261-BCG излъчва мощна радиация, съдържаща дифузна мъгла от ослепителна звездна светлина.

Въпреки използването на съвременни мощни телескопи „Хъбъл“ и „Чандра“, изследователите все още не са успели да открият поне следи от космически обект, изчезнал от радара.

Екип от астрономи, воден от Кайхан Гюлтакин от Университета в Мичиган, предполага, че тя може просто да е била „изхвърлена“ от галактиката, но къде в този случай е сега – не е известно. Учените продължават да търсят черната дупка и не е изключено отговорът на тази космическа загадка да се намира някъде на повърхността, тоест да има напълно логично обяснение.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Астрономите са озадачени: Изчезна най-голямата черна дупка във Вселената

  1. Кога получихте отразения сигнал от радара?(отиване плюс връщане)Кога наблюдавахте черната дупка за последно?Как така се ускори и изчезна!Вероятно Хомо сапиенс не е мислещо същество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *