В Слънчевата система има „супермагистрали“ за бързи междупланетни полети (видео)

Човечеството активно се подготвя за усвояването на най-отдалечените кътчета на Слънчевата система. Едно от препятствията за постигането на тази цел може да са големите разстояния, за преодоляването на които ще са нужни десетилетия.

Съвсем наскоро изследователите откриха така наречените „супермагистрали„, които могат значително да намалят времето за пътуване.

Преди това се смяташе, че динамиката на движението на такива мащабни обекти като Слънчевата система остава стабилна в продължение на милиони и дори милиарди години.
Както се оказа, преди няколко десетилетия се е образувала „небесна магистрала“, простираща се от астероидния пояс до Уран и извън него. Според изследователите кометите се движат много по-бързо в тази мрежа, отколкото в други части на Слънчевата система.

Например в една от тези „супермагистрали“ астероидите от Юпитер достигат Нептун за по-малко от 10 години и разстояние от 100 астрономически единици може да бъде изминато за по-малко от век. Изследователите са уверени, че космическият кораб ще бъде още по-бърз. На теория такъв аутобан може да се използва за пътуване между планети, значително намалявайки времето, необходимо за полет.

Астрономите са на мнение, че изучаването на „супермагистралите“ може да помогне не само да изследва Слънчевата система, но и да се проследяват комети, които представляват потенциална опасност за Земята. В момента учените планират да продължат да анализират получените данни. Вече е ясно, че гравитационните вълни на Юпитер имат силен ефект върху формирането на системата за бързо движение на астероиди.

По материали на 4pda

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *