Кой би могъл да замени човечеството на Земята

И така, нека си представим, че това се е случило – гигантски метеорит е паднал на Земята, нов тиранин е изстрелял ядрени ракети

Като цяло, сюжетът на всеки постапокалиптичен филм: човечеството е изчезнало, останали сте само вие, единственият и последен представител на рода. В този момент може да се наложи да знаете каква цивилизация ще дойде след нашата. Какви ще бъдат тези същества? На кого ще приличат и как ще се развиват? Ще свършат ли зле като нас?

Плъхове

О, да, плъховете обичат бедствията! Без значение къде, как, при какви обстоятелства – ако се случи глобално, мащабно бедствие, бъдете сигурни: плъховете ще бъдат там. По време на изчезването на човечеството плъховете ще започнат да завладяват градове, поглъщайки всичко по пътя си.

Мечките

Човекът, разбира се, не е най-мощният хищник, но със сигурност виртуозен хищник. Големи и опасни зверове се оттеглиха пред оръжията, които изобретихме, за да защитим собствения си живот. Но веднага щом човекът бъде изваден от играта, на сцената ще се появят животни като лъвове, тигри и мечки, готови да се борят за оцеляване.

Ако бъдат оставени достатъчно дълго време в състояние на борба за господство на планетата, те ще започнат да се развиват, развивайки своята интелигентност. Това мнение споделя Ашли Бенисън, млад учен от университета в Ексетър в Англия. В интервю за PS Mag той отбеляза, че от големите бозайници смята мечките за най-обещаващите кандидати за доминираща роля на планетата.

Кучета

Ако сте били в развиващи се страни, вероятно сте виждали, че кучетата вече „ръководят“ определени части на планетата. В големи градове като Мумбай огромни глутници диви кучета са окупирали някои райони, което прави невъзможно отиването там през нощта.

Само в този град за периода 1994-2015 г. повече от 1,3 милиона души са били нападнати от кучета, включително 434 смъртни случая. В същото време номинално се смята, че градът се управлява от хора. Щом някакъв смъртоносен вирус унищожи хората, кучетата ще могат да окупират градовете. Руините на мегаполисите ще бъдат наводнени с гигантски глутници кучета. Бившият „приятел на човека“ ще копае окопи и ще се бори с плъхове за останалото месо.

Мравки

Напускайки света на бозайниците, нека се обърнем към насекомите. Мравките, разбира се, не са същества, които са способни да изместят човека на Земята. Въпреки това, не се заблуждавайте: възможно е мравките да управляват планетата в бъдеще.

Помислете за това: днес планетата е обитавана от трилиони мравки, докато хората са само 7,3 милиарда. Общото им тегло – ако можете да поставите всички хора и всички мравки на везните – значително надвишава нашето.

И те вече превъзхождат много други същества по отношение на развитието на интелигентността. Да, всяка мравка поотделно все още не може да се сравнява с някои животни, но ако вземете цял мравуняк, тогава говорим за колективен разум. Колективното съзнание на мравките е сложно явление. Колониите от мравки вече са се научили да отглеждат различни видове гъби, както и да отглеждат листни въшки като добитък.

Мравките използват военни тактики: например изтласкват най-слабите членове на колонията към предната линия, оставяйки най-мощните и борбени индивиди в тила. Те имат всички средства за разширяване и завземане на територии. В момента съществува супер-колония от мравки, покриваща почти цялата територия на Калифорния, която води продължителна война с колония от подобен мащаб в Мексико. Тук би било трудно да не се видят паралели с човечеството.

Октоподи

Докато не са в чинията, те вдъхват ужас: те са много силни, умни, сръчни. Те са в състояние да се учат чрез наблюдение и могат да използват психологически трикове. Мозъкът на октопода е един от най-силно развитите сред безгръбначните, освен това той се намира около хранопровода, тоест дори изстрел в главата няма да убие мекотелото. Причините, поради които октоподът може да заеме мястото на човек, са съвсем различни. И те наистина са плашещи.

По отношение на размера на тялото, октоподите имат доста голям мозък. Освен това имат големи очи, с лещи, подобни на човешките, които им позволяват да виждат почти по същия начин, както виждаме ние. Известно превъзходство пред другите видове дава на човека наличието на палец на ръцете му. Октоподът има осем такива инструмента: техните пипала са много по-функционални от нашите ръце.

Октоподите наблюдават поведението на другия, усвояват нови навици – това може да бъде добра основа за създаване на сложни социални взаимоотношения, формиране на общност от октоподи върху костите на човешката раса. Като цяло октоподите са толкова обещаващи за световно господство, че биологът професор Ръсел Бърк се чуди защо все още не са превзели света.

Хлебарки

Тези неприятни същества наистина могат да издържат ядрена експлозия, а 10% от хлебарките като цяло не са податливи на смъртоносни дози радиация.

Хлебарките се развиват с главоломна скорост: например само за едно десетилетие те са развили устойчивост към токсични дезинфектанти. Това е същото, както ако имунитетът на човек само за няколко поколения стане имунизиран срещу калиев цианид.

Да, те също така се размножават с невероятни темпове. Оказва се, че хлебарките не само са в състояние да оцелеят след ядрена война, но и адекватно да поддържат популацията си. Ще успеят ли да достигнат човешкото ниво в развитието на интелигентността? Едва ли. Но дайте им няколко милиона години да се развиват без никаква конкуренция – и кой знае …

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *