Мистерии: Над 100 деца умряха от внезапна бъбречна недостатъчност в Индонезия

Повече от 100 деца са починали през последните 10 месеца в Индонезия от скоротечна форма на остра бъбречна недостатъчност, която се проявява като внезапно, рязко снижаване на бъбречната функция.

Но цифрата може да бъде много по-висока поради непълното обхващане на такива случаи от медицинската статистика, каза министърът на здравеопазването Буди Гунади Садикин в петък в Джакарта.

„През последните 10 месеца в 22 провинции на Индонезия 133 деца на възраст под 5 години са починали от остра бъбречна недостатъчност, като общият брой на данните за такава диагноза е 241 случая“, каза ръководителят на индонезийското министерство на здравеопазването на семинар в столицата на страната, чиито думи са цитирани от интернет версията на вестник Jakarta Globe.

Министърът отбеляза, че над 55% от смъртните случаи поради внезапно настъпила остра бъбречна недостатъчност, която за дни може да доведе до пълна загуба на бъбречна функция и смърт на пациента, е изключително потискаща цифра.

„Броят на недиагностицираните смъртни случаи при деца от остра бъбречна недостатъчност може да бъде три до пет пъти по-висок от тази цифра. Към днешна дата имаме информация, идваща само от болници, тези данни показват числа от 35 до 40 смъртни случая на месец и тези числа нарастват“, каза той, като отбеляза, че не във всички случаи родителите на болни деца отиват в лечебни заведения.

Индонезийската администрация по храните и лекарствата, която започна разследване на случаи на внезапна бъбречна недостатъчност при деца, след като статистиката на Министерството на здравеопазването показа рязко увеличение на такива случаи, в четвъртък обяви изтегляне от аптеките и лечебните заведения на детски лекарства под формата на сиропи, включително детски парацетамол и сиропи за кашлица, произведени от редица фармацевтични компании, в чиито продукти специалистите на контролната агенция са установили повишено съдържание на етиленгликол и диетиленгликол, вещества, които могат да се съдържат в лекарствата като един от активните елементи, но ако дозата бъде превишена, може да причини сериозни поражения на бъбреците.

Специалисти от Министерството на здравеопазването и контролната агенция проучиха медицинските досиета на няколко десетки починали деца и разкриха една и съща закономерност: сериозни бъбречни проблеми започват при деца с настинка два до три дни след като са започнали да приемат антипиретици или лекарства за кашлица под формата на детски сиропи.

Засега заключението за опасността от някои детски лекарства-сиропи е със статут на съмнение, каза Буди Гунади Садукин.

Етиленгликолът и диетиленгликолът се използват във фармацевтиката в микроскопични дози. Основните употреби на етилен гликол и диетилен гликол са в производството на експлозиви, антифризи за автомобилни двигатели, почистващи препарати за стъкло и някои пластмаси.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *