Отсъствието на извънземни означава, че с нас никога няма да се свържат

В неотдавнашен документ, представен в The Astronomical Journal през ноември 2022 г., учен от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана определя количествено как Земята не е чувала радиосигнал от извънземна технологична цивилизация, откакто търсенето на извънземен разум (SETI) започна да прослушва такива сигнали от преди 60 години.

Документът също така определя количествено потенциалната вероятност кога можем да чуем сигнала и препоръчва възможни стратегии, които могат да помогнат в продължаващото търсене за откриване на сигнал от извънземна технологична цивилизация.

„Един интересен резултат от това изследване е, че то преодолява пропастта между две популярни, но противоположни гледни точки“, казва д-р Клаудио Грималди, гостуващ научен сътрудник в Лабораторията по статистическа биофизика към Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана и единствен автор на изследването, съобщи наскоро Universe Today.

„Единият настоява, че техноемисиите проникват в нашата галактика и че ако продължим търсенето, в крайна сметка ще ги открием, докато другият твърди, че извънземен техногенен живот е толкова рядък, че може да се счита за практически несъществуващ.

„Лично аз, ако трябва да избирам, бих избрал първата опция пред втората. Може обаче да има и трета, по-малко екстремна опция, която трябва да се обмисли, ако искаме да получим по-пълна картина. Тоест, тъй като започнахме да търсим само преди около 60 години без успех, възможно е оттогава Земята да не е била осветена от техносигнали, въпреки че други региони на галактиката може да са били осветени, а тя да се намира в един вид „тих балон“.

Резултатите на д-р Грималди предоставят статистически оценки за това кога радиосигнал може да премине покрай Земята, което той нарича „събитие на кръстосване“, отбелязвайки 95% шанс, че следващото събитие на кръстосване няма да се случи след повече от 100 000 години, 50% шанс за събитие на кръстосване, настъпило между най-малко 60 и 1800 години, и 20% шанс за събитие на кръстосване, настъпило най-малко след 240 години.

„При сценарий с тих балон, времето за изчакване от най-малко 60 години е много оптимистично“, каза наскоро д-р Грималди пред Universe Today.

„Освен това, дори след този период от време фактът, че Земята може да бъде осветена от технологични сигнали, е необходимо, но не достатъчно условие за тяхното откриване, тъй като те могат да бъдат пропуснати от нашите телескопи.

Така че дори в оптимистичен 60-годишен времеви прозорец за кръстосано събитие, времето за изчакване до откриване може да бъде много по-дълго.

Като се има предвид, че резултатите от проучването предоставят широк спектър от бъдещи вероятности за откриване на техносигнатури и тъй като проучването е фокусирано единствено върху търсенията на техносигнатури на SETI, какви стъпки могат да бъдат предприети, ако „преосмислим текущите стратегии за търсене“, както е отбелязано в статията за това как SETI провежда Търсене?

В момента най-близкото нещо до намирането на техносигнатурата на извънземна технологична цивилизация все още е известното „Уау!“.

Сигнал, който беше много силен, но много бърз радиосигнал, открит от радиотелескопа Big Ear в Държавния университет на Охайо през 1977 г. Докато не открием нещо подобно или може би по-добро, ние продължаваме търпеливо да слушаме небето, надявайки се, че някой друг е някъде там и чака да бъде чут.

„Харесва ми да мисля, че не сме сами в смисъл, че други форми на живот, които не е задължително да са развити, могат да населят Вселената“, каза наскоро д-р Грималди пред Universe Today.

Сложният или дори технологичният живот може да е много по-рядък, отколкото се смяташе преди десетилетия, но съществуването му не се изключва от законите на физиката, които са ни известни. Нямам отговор дали някога ще успеем да ги открием.“

https://phys.org/news/2023-01-aliens-contacted.html

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *