Слънчевата система се насочва към новa област в космоса, където условията може да са различни

Перспективата Слънчевата система да се премести от един облак от прах и газ, който ни заобикаля от около 60 000 години, към друг облак остава неясна, но съществува риск от повишени нива на космическа радиация.

Според водещ астроном Слънчевата система е на път да се премести в нов регион на космоса. Това съобщава Daily Star.

Докато повечето от нас мислят за космоса като за безкраен, непроменлив вакуум, астрономът Розин Лалеманд от Парижкия университет за наука и литература (Франция) казва, че това изобщо не е така.

В по-голям мащаб вакуумът на космоса има безброй различни региони, всеки със свой собствен „характер“.

През 1992 г. професор Лалеман открива, че цялата Слънчева система се намира в огромен локален междузвезден облак от прах и газ, около 10 светлинни години в диаметър.

Допълнителни изследвания показват, че сме на път от този масивен космически балон към друг, наречен G-облак.

Не е известно как преходът на Слънчевата система към нов регион на космоса ще ни повлияе.

Регионът от космоса с различен състав може да окаже по-голям натиск върху хелиосферата, която предпазва планетите от космическата йонизираща радиация.

Струва си да се знае, че извън хелиосферата нивата на радиация са 10 пъти по-високи и зона с по-висока плътност може да окаже по-голям натиск върху хелиосферата, позволявайки на повече вредни космически лъчи да преминат към вътрешната слънчева система.

Въпреки че G-облакът вероятно е със същата плътност като областта на космоса, която обитаваме в момента, астрономите все още не са наясно какво се случва на границите между тези мехурчета. Не е известно дали има зони с по-висока или по-ниска плътност в точката на отделяне на мехурчетата.

И двете космически сонди „Вояджър“, изстреляни през 1977 г., вече са преминали тази бариера, но данните от тях показват, че по неизвестни причини „Вояджър 2“ е преминал по-лесно през мистериозната бариера.

Слънчевата система, заедно със Земята, се движи през сегашния междузвезден облак през последните 60 000 години.

Астрономите смятат, че ще минат около 2000 години, преди да влезе в G-облака, което не е толкова дълго в космически мащаб.

Докато това се случи, можем само да се надяваме, че астрономите от 4023 г. ще имат по-добра представа за това, което предстои.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *