Нещо повече за инволюцията

Кой е Чарлз Дарвин  няма нужда да се обяснява на никого. Всеки знае от училище, че всичко живо на земята произлиза от една от най-елементарните бактерии по пътя на еволюцията. Въпреки това, ясни  доказателства за тази теория няма: дори и яростните  почитатели на еволюцията не могат да извадят убедителни аргументи в своя защита. За сметка на това все по-популярна е теорията за инволюцията.
Еволюция на заден ход? Питекантропи, неандерталци, кроманьонци, синантропи, австралопитеци – тези видове  не са звена от  една еволюционна верига от маймуна до човек, както се е считало преди.

Дарвин е бил първият, който не само е обърнал  внимание на идентичността на анатомичните и морфологични структури  на различните видове живи същества, но също така е видял в това и пряка връзка. Официалната наука дълго време считаше  теорията на еволюцията за единствено вярна, отхвърляйки всички останали като неоснователни. И не забелязваше, че няма убедителни доказателства, представени отДарвин  – в заключенията си  той се основава само на предположения, докато теорията на инволюцията е много по-логична и по-стройна.

Всъщност, инволюция (от латински: Involutio -. «Завой, обръщане“) – това е регрес, загуба и редукция. На практика   биологичната   изглежда така: максимум  отделни  органи и системи в организма като цяло се губят в процеса на развитие, а като минимум – техните функции   значително се опростяват или се редуцират.

Според учението за инволюцията, първоначално  планетата е била  обитавана от един или повече основни вида протосъщества, от които – чрез векове деградация (!) – са се появили всички други живи същества в цялото им разнообразие.

Казвате си: „Няма как!“ Но учени от различни страни и различни области на знанието все по-уверено твърдят: „Може!“ Какви са техните аргументи?

Феноменът  Маугли

На първо място  и психолози и физиолози са почти единодушни в мнението си, че процесите на деградация, или регресията, протичат по-бързо, по-лесно, и (най-важното) по-естествено. Докато за прогреса са нужни значителни усилия, насочени в  строго определена посока. Това  най-ясно личи от „феномена   Маугли“. Широко известни са многобройните случаи на нормално развиващи  се деца, независимо по какви причини,  оказали се сред животните, израсли в тяхната среда, и  приели техните навици и начин на живот. Те се научават да ходят на четири крака, да ядат сурово месо,   стават нечувствителни към студ и горещина, тоест придобиват някои навици. Но в същото време при тях се забелязва деградация на висшата мозъчна активност, а оттам и на морфологична деградация  на мозъка. Децата бързо са станали животни! А обратният процес вече не е възможен. Почти всички Маугли, които са успeли да се върнат в човешкото общество, не са се научили да говорят, да  носят дрехи,  да ходят на два крака, да използват прибори за хранене, въпреки че за това обучение са изразходвани значителни усилия. В редки случаи някои от тези деца, които все пак се поддавали на очовечаване,  тежко и безнадеждно изоставали в интелектуално и емоционално развитие  и признавали,  че сред животните се чувствали много по-добре.

Има дори и по-разпространени, но по-малко очевидни примери. Огледайте се – кои от вашите приятели и познати продължават с напредването на възрастта своето физическо и интелектуално развитие? Единици. Повечето деградират. И   ako психическата деградация  на човечеството не е толкова очевидна, то физическата   е драматично очевадна. И тя просто прогресира от поколение на поколение. Ние  деградираме като вид!

ЗАЩО са им на КОНЕте пет пръста?

Вторият аргумент в полза на инволюцията е очевидното несъответствие на някои морфологични и анатомични характеристики на живите същества от  гледна точка на биологичната им жизнеспособност. Например ученият Шмалхаузен  доказва убедително, че всички гръбначни животни, от земноводните до човека, заедно си копитните  животни  имат петопръстен строеж на крайниците си. За човека това е много важно. Но защо са му пет пръста на крайниците  на кон, след като му е достатъчен и един?  Или на китовете, които според  логиката би трябвало да са под формата на гребла? Нима това прилича на еволюцията на хващателния орган според Дарвин? По-скоро това е деградация на ръцете в  лапи, копита, или плавници.
Чарлз Дарвин
Още по-поразителен пример е  човешкият крак: сложно амортизиращо устройство, състоящо се от 26 кости. Единственото биологично оправдание за този сложен  „инструмент“ е  разпределението на натоварването при изправено положение на тялото, подходящо само за човека. У четириногите такъв сложен механизъм  не би  могъл да възникне в процеса на еволюцията – вече не   необходим. Въпреки това, в някои атрофирали състояния е налице в повечето гръбначни животни, без да има  биологично значение. Струва си обаче да се предположи, че това е един от признаците на деградиране на висши същества, и всичко ще си дойде на мястото.

И има такива несъответствия десетки, ако не и стотици!

Звена  от различни ВЕРИГИ

И накрая, третият основен аргумент в полза на инволюционната теория. Все по-голям брой антрополози, които изучават така наречените древни  хора – питекантроп, неандерталец, кроманьонец, синантроп, австралопитек и т.н. – стигат до извода, че тези видове не са звена от  еволюционната верига  маймуна – човек, както се е считало преди. В процес на сложна и усърдна работа чрез сравняване на морфологичните и анатомичните характеристики на даден вид с времеви интервали и техните местообитания, учените заключават: това са отделни видове хуманоиди, деградирали  от общ прародител, както и всички други форми на живот на планетата. И че този прародител, от който е произлязъл Хомо сапиенс, е  живял на Земята преди милиони години, бил е високоразвит, хармоничен, притежавал е умения, знания и технологии, недостъпни за нашата цивилизация. Кои са били тези хора, как и кога са дошли на планетата и къде са изчезнали, учените все още не знаят. Но изследванията си струва да бъда насочени в правилната посока.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *