Авокадото като оръжие срещу клетъчната смърт

Уникални свойства има маслото от авокадо. Както се оказа, по отношение на регенеративни способности, може да се сравни само със зехтина,   пише The Telegraph. Авокадото също така може превъзходно да се справя  със  сърдечно-съдови заболявания и дори с рак,  показват изследвания на мексиканските учени.

Тайната се крие в способността на авокадото да  неутрализира опасните кислородни молекули – свободните радикали. Молекулите включват верижна реакция, която води до унищожаване на протеините, клетъчните мембрани и дори ДНК. По принцип, тези молекули са   нормални отпадъци  в човешкото тяло, но натрупването им, което се предизвиква от тютюнопушене, радиация, замърсяване, може сериозно да навреди на здравето.

Кристофър Кортез Рохо – ръководител на тези изследвания заявява: „За разлика от други храни, които помагат за борба със свободните радикали, авокадото  напълно ги елиминира   в митохондриите. Ако радикалите „победят“  митохондриите, в този случай се спира производството на енергия и в крайна сметка това води до смъртта на клетката.

Опитите са  показали: малко количество от авокадо дава възможност на клетките да оцелеят дори и под влиянието на голяма порция от желязо, което провокира мащабно  производство на свободни радикали.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *