Автомобилна свещ на 500 хиляди години?

Учените отдавна си бият главите  над аномални находки с очевидно изкуствен характер, които понякога могат да бъдат намерени в скали на възраст от стотици хиляди или дори милиони години.

Най-интересната такава находка е направена през 1961 г. в Калифорния (САЩ).

Трима приятели – Майк Мейксел , Уолъс Лейн и Вирджиния Мекси —  често си правели разходки в района на планините Косо (Калифорния, САЩ), за да търсят красиви скъпоценни камъни, които след това да продават в магазини за подаръци. Особен интерес за приятелите предизивиквали геодите – минерали със сферична форма, във вътрешната кухина на които понякога попадали редки по своята красота камъни от планински кристал или аметист.

Веднъж Майк Оуенс в близост до езерото на  планината Косо намерил геод, покрит с с черупката на вкаменена костенурка и приятелите я занесли с тях у дома за да видят какво има вътре. Когато Мейксел  започнала да отваря откритието си станало ясно, че този път трябвало да забрави за кристалите-  кухината не била празна. Вместо това имало странно вещество, нещо като керамика.

„В центъра на тази  керамична маса се виждал бял метален детайл, с диаметър от 2 см .

„В разреза си геода имал следния вид: под черупката на на костенурката имало малка призма с правилна  шестоъгълна основа с диаметър  32 мм от мек и крехък материал.

Разбира се, мистериозното откритие било заснето и с  рентгенови лъчи и е установено, че  структурата на това нещо прилича най-много на …  запалителна автомомобилна  свещ, макар, както установили след това специалисти, нито една автомобилна фирма не е изработвала подобна свещ.

Геолозите също на свой ред решили да определят възрастта на вкаменената костенурка. Тя се оказала поне на  500 000 години …

ГЕОДИ:

Скалните мехури, наречени още геодигръцки: ??????, земеподобен) са скални геологически образования, най-често в кухините на магмени и седиментни скали. Излизат на повърхността, когато тези скали бъдат разрушени от изветрянето и ерозията. При образуването на магмени и седиментни скали в тях е възможно да останат кухини от газови мехури. Понякога в тях прониква вода, съдържаща разтворени минерали. Върху стените на кухината се отлагат концентрични слоеве от малки кристали от богатата на минерали вода. Всеки слой може да е с разичен цвят. Ако няма достатъчно вода за да запълним изцяло кухината, в центъра остава празно пространство. Формата на скалните мехури може да бъде най-разнообразна, но най-често срещаните са кръглите и елипсовидните. (на

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *