Кръстоска между човек и маймуна ще се появи скоро

След опитите за съдаване на искуствено същество, учените подготвят скандален експеримент за кръстоска между  Хомо сапиенс и шимпанзе.

В солидното списание  Nature Reviews Genetics наскоро бе повдигнат  много смущаващ въпрос: може ли генетично да се променят маймуни, чрез въвеждане в тях на човешки гени?

– Технически днес е възможно – не се съмнява един от авторите на материала, професорът от Центъра за биоетика и хуманитарни науки в Университета в Колорадо (САЩ) Жаклин Глоувър.

– Вече напълно  е декодиран  човешкия геном и този на шимпанзетата. В момента се декодира генома на  горили, орангутани, Bonobo, павиан, мармозетка и лемури. Скоро ние ще научим от какво е бил „изграден“ неандерталецът. Тази база данни  позволяват да се следят еволюционните промени в линията на човекоподобните и да се отделят специфични само за човека гени.

И тук, според учените, може да започне най-интересното. Ако тези уникални човешки „градивните елементи на живота“ се свържа с гените на нашите космати родственици, може  да се получи генетичен  хибрид „маймуна-човек“. Разбира се, не за удоволствие.

– Ние ще имаме   практически способ да научим каква роля при формирането на човешки качества играе  един или друг ген – обяснява професор Глоувър. – За целта може да се отгледа маймуна, чрез въвеждане в генома и на човека гени. След това да се проучи какви промени в тялото и  ще се случат. По този начин ще бъде възможно да се разбере ролята на всички уникални човешки гени, и накрая, да се разбере това, което ни прави човеци.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.