Затоплянето на Земята ще засили влиянието на северните страни

Глобалното затопляне ще превърне северните страни в новите големи икономически сили, пише „Дейли мейл“, позовавайки се на научно изследване.

„Ръстът на температурата показва, че по-рано замразените природни ресурси като газ, петрол и вода ще станат достъпни, докато в останалата част на света ще се чувства липсата им“ – пише авторът на статията Найл Фърт.

Глобалното затопляне ще превърне към  2050 година области като северната част на САЩ, Гренландия и Русия, „в миграциионни магнити“.

„В много отношения,“ Новият Северен “ е добре подготвен  за предстоящия век, независимо от факта, че неговата уникална екосистема е застрашена от разработването на въглеводородните изкопаеми минерали и интензивното изменението на климата“ – пише в новата си книга „Светът през 2050: Четирите сили , които формират северната бъдещето на цивилизацията “ професорът в Университета на Калифорния  Лорънс Смит, занимаващи се с география и науки за Земята и космоса.

Според проф. Смит, експерт по емисиите на парникови газове, в  най-добрия случай до края на века температурите ще се повиши средно с 4,5 градуса по Фаренхайт, а в най-лошия – два пъти повече.

„Държавите от северната периферия“, или страните NORC „,  както професорът ги нарича, ще се превърна в едно от малкото места в света, където добивите ще се увеличават и ще контролират запасите от прясна вода за продажби в други региони.

Смит също така назовава и  десетте „пристанища на бъдещето“, които ще се възползват от топенето на ледовете на Арктика. Сред тях са Рейкявик в Исландия и Мурманск в Русия.

Източник: Daily Mail

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *