Лудата мравка- дървосекач превзе света

Биолозите са разрешили загадката на лавинообразното и бързо разпространение в света на тропически мравки, известни със своя „безумен“ нрав. Оказва се, че агресивните насекоми постоянно са в  кръвосмешение без неблагоприятни генетични последици. Именно тази необичайна структура в семействата им  са допринесли за широкото разпространение на  мравката- дървосекач Paratrechina longicornis,, която е наречена луда,  заради своя необичаен начин за пътуване – вместо да ходят на общия път, те постоянно се лутат  от една страна към другата .

Сега, тези насекоми са превзели напълно тропиците и то толкова бързо, че учените дори не са разбрали откъде са дошли. Виновна за това е биологията им на възпроизвеждане, която позволява на братя и сестри да се кръстосват помежду си, без да това да е проблем за генетичното разнообразие на поколението, пише CNews.

Проучвайки тези активни насекоми в лабораторни условия, учените от Свободния университет в Брюксел са изяснили следните подробности за личния им живот. Оказва се, че мравешката кралица може да прозивежда дъщери – нейни точни генетични клонинги, които също така ще бъдеще също стават кралици. Също така, тя може да произвежда и синове и те ще бъдат генетично идентични на сексуалния партньор на кралицата. А синовете и дъщерите може да се кръстосват  помежду си, без да се излагат на опасност от кръвосмешение, тъй като те не са генетично свързани. Ако кралицата произвежда дъщери – работнички, те имали нормални гениот  майка и баща.

Въпреки това, от особен интерес за биолози е не само начина на възпроизвеждане – нещо подобно в мравките  вече е наблюдавано – но може би връзката му с изключително агресивните им способности. Вероятно така биологията на възпроизвеждането помага  да се пести  енергия и време, необходимо за търсене на сексуални партньори.
Лудите дървосекачи, за щастие не хапят хората, но те имм носят много неудобства. „Те са в храната, в офиса. При поръчка на пица, те могат да бъдат в нея „- казва биологът Морган Пърси. Особено обезпокоително е нашествието на мравки в болниците, защото те са носители на остри заразни заболявания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *