Ядрена бомба в Космоса ще парализира Земята

САЩ и Китай през последните години разгръщат мащабна и безмилостна военна космическата надпревара, а американците са толкова загрижени за напредъка на противника, че дори са заплашили с военен отговор  Пекин, ако не спре. Това  следва  от телеграми на Държавния департамент, част от които бяха пуснати от  WikiLeaks. Тяхното съдържание предава   британският The Daily Telegraph.

Двете ядрени суперсили периодично   демонстрират един на друг сила, с помощта на най-сложни и модерни оръжия, а  напрежението между тях расте, заплашвайки със създаването на   нов военен фронт. Всичко започва през януари 2007 г., когато Китай унищожава с ракета стария си метеоспътник в  орбитата на 800 км от Земята.

В Белия дом бяха шокирани, пише вестникът. От ракетния удар китайският спътник се разпадна на хиляди парчета, които са създали хаос в орбита и са заплашили много спътници на САЩ, за цивилни и военни цели. За да избегне тези загуби,   САЩ отдавна промени орбитите на техните сателити, за да ги предпази от сблъсък с отломки.

– Китай успешно тества  орбитален безпилотни, способен да унищожава вражески спътници

– САЩ неволно помогнаха на  Китай да построи изтребител стелт

– Докато САЩ и Китай се подготвят за „Междузвездни войни“, Русия по своя вина губи спътници

През февруари 2008 г.  последва „отговорът“ на американците – ракета изстреляна от  борда на крайцер в Тихия океан, удари собствен спътник-шпионин. Така Вашингтон показа на Пекин, че също е в състояние да прави  прецизни удари по цели в пространството. Но всичко това – е  една тайна, САЩ   публично заяви, че това не е военно предизвикателство, а се прави само когато е необходимо, посочва изданието.

След китайския  удар по сателита,  САЩ  изпратиха дипломатически протест в Пекин, като казаха, че тези действия застрашават космическите  системи на различни страни и обществената безопасност. Документът подчертава, че подобни атаки продължават да се разглеждат като съзнателно нападение срещу космически системи в САЩ и за ескалацията на конфликта.

В края на нотата се казва, че САЩ си запазват правото, в съответствие с Устава на ООН и международните закони,  да защитават техните космически системи по всички възможни начини – дипломатически и военни.

От разсекретените документи на Държавния департамент документ също следва, че Китай е изключително загрижен за американските планове за разполагане на  противоракетни радари в Япония, и по-специално – разработването и тестването на военни лазери, които са  в състояние да унищожат ракета във фазата на изстрелване, докато тя още не е напуснала страната. Пекин счита, че тези оръжия не са    „защитни“, а са „атакуващи“.

Най-новата от разсекретените депеши е била изпратена от Държавния департамент в посолството на САЩ в Пекин през януари 2010 г., пише вестникът. В телеграма се казва, че разузнаването е забелязало друг „анти-сателитен тест“ на Китай – една ракета успешно е ударила друга, намираща се на  около 240 км над Земята.

Вашингтон подчертава необходимостта да се скрие това, което се знае,  за връзката на този тест с предишния  през 2007 година. В депеша също така се казва, че тревогите на бившата администрация на Буш по повод на китайските космически оръжия не са изчезнали, а са „наследени“ от хората на  Барак Обама.

Към тези грижи биха могли да добавят нови . Вестникът припомня, че един от най-ужасяващите сценарии са описани през септември миналата година от британския  министър на отбраната Лиъм Фокс. Той предупреди, че зависимостта на съвременното общество от технологиите го  прави твърде уязвимо. Например, ако някои враждебни режими или терористи взривят ядрена бомба в орбита около Земята, това  ще създаде такова електромагнитно излъчване, което ще  парализира цялата планета, разрушавайки всички   електронни системи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *