Телевизорите като шпиони

Когато гледате в телевизора, не забравяйте, че телевизорът също се вглежда във вас!

Този перифразиран афоризъм точно описва принципа на работа на технологията, разработена от инженерите на японската компания NHK. Системата UTAN (User Technology Assisted Navigation), която за пръв път бе демонстрирана миналата седмица на изложбата Open House 2011, позволява на телевизора да наблюдава зрителя за да изучава навиците му и да събира и друга полезна информация.

Както обясняват сътрудниците в лабораторията за научно-технически изследвания (NHK STRL), системата UTAN прави снимки на зрителя с цифров фотоапарат, монтиран под екрана на телевизора.

Тези изображения помагат на устройство не само да идентифицира даден потребител, но и да определи степента му на интерес към случващото се на екрана.

Събраната информация се предава за преработка на компютър, а специална програма измерва равнището на интерес по характерната поза на зрителя, както и според неговото изражение на лицето и жестовете, които прави.

„Ако изражението на лицето на потребителя не се променя в продължение на дълъг период от време, можем да предположим
че той е изцяло съсредоточен върху телевизионната програма „- обясняват от NHK STRL.

Ако има няколко зрители, интерфейсът UTAN в в състояние да направи оценка на всеки един от тях. Системата не разпознава човешките емоции и е малко вероятно да прави разлика между смях и плач. Въпреки че тази функционалност е напълно реализуема от техническа гледна точка.

Фирмата все още не съобщава нищо за практическото прилагане на системата. Въпреки, че е лесно да се предположи, че данните, събрани чрез интерфейса UTAN, ще са от голям интерес за търговци, производители и рекламни специалисти, както и за пийпълметричните агенции.

TGDaily

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *