Апокалипсисът не бил толкова страшен

Апокалипсисът, от който   толкова се страхува човечеството,  може да не е толкова страшен, както бе  представян досега. Ако Земята се срещне с метеорит или астероид,  ще се притекат на помощ   планините и долините.

Предишните прогнози за сблъсък на Земята с метеорит или астероид не са вземали под внимание комплексната топография  на планетата, смятат изследователи от Университета в Мюнхен. Учените са предложили модел на събития, като в случай на сблъсък шоковата вълна значително ще се отслаби от хребети и дерета.

„След падането на метеорит сеизмичните вълни ще се разпространяват по повърхността на земята,  като вълните , които възникват след падане на камък във водата. В предишните изчисления на тези ситуации е  използвана гладка, перфектна сфера. Въпреки това, ние открихме, че топографията на планетата ще играе огромна роля в сблъсъка с голям метеорит.   Ето защо изключително важно е да се отчете този фактор, „- заяви ръководителят на изследователската група  Матиас Мешеде.

В основата на изчисленията на учените е    модел, който възпроизвежда падането на метеорит преди 65 милиона години и  оставил след себе си огромния кратер Чисулуб, разположен на територията на  Мексико. В момента на удара с небесното  тяло на земята е избухнал взрив, чиято мощност  е била равна    на 2 милиона водородни бомби. Цунамитата  и земетресенията са били достатъчни  за унищожаване на динозаврите, но ударната вълна е била значително отслабена от  земния ландшафт.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *