Хъбъл откри на Плутон органични молекули

Признаци за наличието на органични молекули на повърхността на   на Плутон, които са „тухличките“ за създаване на живот, са открили американски учени.

Oт НАСА с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“ са открили  на планетата-джудже в Слънчевата система зони с висока степен на поглъщане на слънчевата ултравиолетова радиация. Тази особеност указва за наличието на органична материя, вероятно молекули със сложни структури, които включват въглеводород или азот.

„Откритието е поразително, тъй като именно за въглеводородните молекули, както и други вещества, се твърди,  че са отговорни за редица особености на ултравиолетовия спектър, като верятно придават на Плутон характерния керемиденочервен цвят,“ – заяви в понеделник ръководителят на изследванията Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Колорадо .

Той припомни, че на Плутон са открити метан и въглероден оксид в замразено състояние.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “Хъбъл откри на Плутон органични молекули”

  1. Rai

    Аз ви казвах че на плутон някой ден ще открият органични молекули, а вие – не та не!

Comments are closed.