Токио е застрашен от суперземетресение

Опустошително  земетресение с магнитуд от около 7 през следващите четири години може да разтърси  района на японската столица с вероятност от около 70 процента. Това  показват изчисления, публикувани  днес от група   изследователи в Института по сеизмология при Университета на Токио.

Те се позовават по-специално на факта, че наскоро  честотата на земетресенията в тази област се е увеличила значително. Според тях това се дължи на влиянието на най-силното земетресения в японската история  с магнитуд 9 по Рихтер, което удари северната част на страната на 11 март миналата година. Оттогава броят на вторичните  трусове с магнитуд между 3 и 6 се е увеличила в областта на Токио с около пет пъти.

Според експерти на Института по сеизмология, такава активност може да продължи до десет години. В  това време, както те предполагат, е изключително висока степента на вероятност да има земетресение с магнитуд от около 7-ма степен,  включително такова в японската столица. Според изчисленията на правителството, хипотетично, такъв трус с епицентър   в северната част на Токийския залив може да убие до 11 хиляди души, да бъдат разрушени или унищожени от пожар до 850 000 сгради.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *