Владетелят на Копието на съдбата – първа част

Голгота. Именно там на 5 април 33 г.  на грубо издялан кръст заедно с двама разбойници Дисмас и Гестас, Исус Христос е бил разпнат. Това е написано в Библията, това казва и църквата, но по-подробна информация няма. Това събитие има много скрити и  недоизказни епизоди, един от които ще бъде  обсъден в тази статия.

Екзекуцията на Исус е в петък, а след него идва  Великата събота, която е почивен ден за евреите. За да не се осквернява честването на този ден, евреите се  обърнали към местния римски управител Пилат Понтийски с молба за премахване на телата на разпънатите на Голгота.

За да се ускори смъртта им, било решено да се счупят костите на краката им, което значително ускорява смъртта и носи повече страдания. Тъй като тази процедура е стандартна за този вид наказание, Пилат дал съгласие за тази мярка. Той също така не искал да удължава тази неприятна  процедура.

Много исторически книги твърдят, че е присъствал на мястото на екзекуцията  като официален представител на римската власт  Гай Касиус Лонгин. Гай е бивш войник, освободен от служба  заради слепота. Двете му очи били поразени от катаракта  и той почти не   виждал. Но   бил много хитър и   имал   талант в разузнаването и шпионажа. Поради тази причина   е изпратен в колониалната армия на римляните в Ерусалим, в неспокойната Юдея, в подчинение на   Пилат.

Особен интерес представлява  копието, собственост на Гай. Според легендата, то е изковано от древния  пророк Финий. Това оръжие имало много остър връх  и повече от половинметрова метална част. Главната му особеност била, че можело да концентрира магически сили. Като езичник Лонгин вярвал в магическите заклинания  и след като намерил копието,  постоянно го държал в себе си, опазвайки го от чужди ръце.

Гай две години наблюдавал дейността на Исус, използвайки   информатори и шпиони, които заменяли ослепените му очи. Да се  каже, че той е бил против учението на Христос е малко. Той просто го ненавиждал. Когато дошъл реда да счупят краката на Исус, Лонгин изведнъж започнал да вярва. Той веднага се сетил за древното пророчество, според което костите на Месията трябват да бъдат цели. Затова той  спрял войниците и се решил на необичайна постъпка, записала неговото име  завинаги в историята – той пронизва дясната страна на Христос с копието си между четвъртото и петото ребро. Това е традиционен римски удар, който е един вид тест – дали разпнатият е жив или не. Ако от раната потече кръв и вода, той е все още жив, ако не, е мъртъв.

След своята постъпка Касий прогледнал, а палачите не били в състояние да счупят костите. Така, пророчеството е изпълнено: „Нека  костите му да не бъдат пречупени.“ Един кратък миг е повратен за последващата история на човечеството и възможните  пътища за неговото развитие. По-късно Гай Касий става известен като Лонгин Копиеносецът, а копието му  е една от най-големите християнски светини. В наконечника му бил монтиран един от гвоздеите, с който е прикован на кръста Христос. Според легендата, който притежава копието – държи в ръцете си съдбата на света.

И тук вече става интересно.

По-късно  копието е търсено от много известни хора, които вярвали, че то е ключът към неограничената власт. Но   да се намери  не било никак лесно, тъй като копието имало дубликати и не всеки знаел как да  различи оригинала от фалшификата. В началото на ХХ век  местоположението на това копие било такова. Първият наконечник бил във Ватикана. Вторият в Париж, който го донесъл от разграбения от кръстоносците Константинопол. Третият връх е в Полша, в Краков – бившата столица на Полша. А четвъртият е във Виена в двореца Хофбург. Именно  той  е оригиналният, защото в него бил монтиран гвоздеят.

От времето на Исус копието попада в много ръце. След   римляните  Копието на съдбата става  собственост на византийския император Константин. Бъдейки зъл гонител на християните,  внезапно през 313 г. той става вярващ и узаконява християнството в цялата империя, за което и е наречен Велики, а по-късно е канонизиран за светец. Следващ  собственик на копието е Юстиниан – известен със своята начетеност и  безпрецедентно могъщество.

Следва

 http://30dumi.eu/2012/03/kopieto-na-sa-dbata-pa-rva-chast/

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Владетелят на Копието на съдбата – втора част

За известно време  следите на копието се губят, а информация за него се появява едва през 732 г. Както  твърди самият Шарл Мартел, именно с негова помощ  той успява с… Continue reading „Владетелят на Копието на съдбата – втора част“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *