Интернет – апокалипсисът настъпва на 9 юли

На 9 юли стотици хиляди компютри по целия свят по едно и също време ще бъдат лишени от достъп до интернет, предупреждава The Independent, позовавайки се на изявление на ФБР. Журналистът Гай Адамс препоръчва да проверите компютъра си за вируси.

През ноември 2011 г. ФБР разобличи естонска престъпна група, която от 2007 г. разпространява вируса DNS Changer. Вирусът пренасочва браузъра на жертвите към сайтове, контролирани от бандата. „Приходите от реклама, свързани с тези сайтове, донесе на престъпниците   $ 14 милиона“ – пише вестникът.

Единствените видими прояви на вируса – скоростта на Интернет трафика   леко се забавя, изскачащи реклами се появяват по-често, антивирусните програми са изключват.

В края на миналата година ФБР и естонските власти обезвредиха престъпниците. Въпреки това, ако сървърите на бандата спрат да работят, никой от заразените компютри не би могъл да се свърже с  интернет. Ето защо, ФБР установи своята мрежа от сървъри  и   създаде безплатната страница „DNS Checker Page“, където може  да се провери за вируса и да го изтриете.

Но на 9 юли системата ще трябва да се изключи, тъй като разходите по обслужването възлизат на десетки хиляди долари, се казва в статията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *