Първият частен кораб Dragon ще лети до МКС

НАСА разреши първия  полет на частния космически кораб   Dragon до Международната космическа станция. Това пише на официалния  сайт на американската космическа агенция. Точният график на полета – по-специално, датата на скачване с Международната космическа станция – все още е неизвестен. Изстрелването на космическата совалка е насрочено за понеделник, 30 април, 2012 г. от Кейп Канаверал.

Първоначално изстрелването трябваше да стане в края на ноември 2011. Тогава бе съобщено, че ракетата носител  Falcon 9  ще изведе на орбита апарата, а на  7 декември Dragon ще се скачи с МКС. В този случай Роскосмос се противопостави на полета на частен космически кораб до Международната космическа станция.

Ръководителят на пилотираните програми на руската космическа агенция  Алексей Краснов заяви: „Досега ние нямаме никакви доказателства, че търговския кораб    съответства  на   приетите норми за космическа безопасност.“

Въпреки възраженията на Руската космическа агенция,  НАСА все пак одобри полета на Dragon. Стартирането  обаче  беше отложено поради технически причини. Следващият път стартът бе определен за   7 февруари, 2012 г., но компанията SpaceX, която е собственик на Dragon обяви, че стартът се отлага за пролетта, тъй като фирмата трябва да извърши още тестове на   оборудването.

Сега решението е взето на заседание на  специална комисия. Алексей Краснов   заяви пред РИА Новости, че руските представители са присъствали на тази среща и те нямат въпроси. „Тази програма в момента не предизвиква възражения от руска страна“, – цитира агенцията думите на Краснов.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.