Учени създадоха еликсир за подмладяване

Мечтите на човечеството за източник на вечна младост са отразени в световната литература и кино.  Френски учени са предложили свой вариант за използване на не съвсем обикновено съединение. Фулерените може да се използват не само за справяне със злокачествени тумори, но и с процеса на стареене. Изследователи от Университета на Париж (Universit? Paris-Sud)   предлагат като активна съставка не   плодови киселини, а молекула, състояща се от 60 въглеродни атома, и представляват  геодезическата сфера  Buckminsterfullerene.

Учените провели клинични изпитания за токсичното действие на молекулите в организма на плъхове. За   това  те използвали  три групи гризачи: една контролна и две експериментални.

Първите животни   били хранени по обичайния начин и им се давала вода,   другите  получавали порция маслиново масло, известно със своите регенериращи свойства, а третата – смесени с масло бакминстерфулерени.

Резултатите показали, че средната продължителност на живота в първата група на животните е 22 месеца, във втората – 26 месеца, а третата група поразила учените със своето „дълголетие“ – гризачите живели цели 42 месеца –  почти два пъти повече от контролната група.

Изследователите обясняват  подмладяващите свойства на коктейла с  неговото  антиоксидантно действие. Тоест, бакминстерфулерените не само не отровили  плъховете, но   оказали благотворно въздействие – веществото намалява окислителния стрес, който е причина за стареенето.

Този резултат ще е определени полезен  за лекарите и токсиколозите. Френските учени се надяват, че фулерените може да се използват не само в борбата срещу злокачествени тумори и невродегенеративни заболявания на хората, но също така и срещу  процеса на стареене.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *