Болестта на Алцхаймер бил заразна?

Според данни от последните изследвания,  болестта на Алцхаймер възниква при наличие в мозъка на определена група протеини, пише  Spiegel Online. При това те, както и прионите – агенти на болестта на Кройцфелд-Якоб, която унищожава човешкия мозък, „луда крава“ при едрия рогат добитък – може да са заразни.

Матиас Юкер от германския Център за невродегенеративни болести казва, че учените са наблюдавали прехвърлянето на заболяването само при експерименти върху животни и само в случаите, когато специално отглеждани мишки с предразположение към заболяването,  били в контакт с потенциални патогени. Според Юкер, цитиран от вестника, основният въпрос е по-скоро защо болестта на Алцхаймер не е заразна, ако причинителят на болестта на Алцхаймер е подобен на причинителя на прионни заболявания.

„В мозъка на   пациента, поразен от болестта на Алцхаймер, започва масова смърт на невроните. Нервните клетки отказват да работят – в началото само някои от тях, а после те стават все повече и повече.

Първо, в нервните клетки се блокират важни транспортни пътища, на второ място се формират така наречените плаки. Това са постепенно натрупващи се  протеинови молекули извън нервните клетки, нарушаващи функциите на мозъка. Плаките се получават заради протеиновите фрагменти,  генериращи самостоятелно така наречените бета-амилоиди “ – обяснява авторът.

 Лари Уокър от университета Емъри в Атланта експериментално е изследвал ролята на бета-амилоидния протеин преди десет години. „Слад като в мозъка на мишките бяха въведени екстракти от мозъка на пациенти, които са починали от болестта на Алцхаймер, в тях се образували типичните за тази болест плаки“, казва авторът.

Изводът, че причинителят на болестта на Алцхаймер е заразна форма на бета-амилоид, все още е под въпрос, тъй като екстрактът от мозък, въведен при мишките,  може да съдържа много други патогени. Въпреки това, според автора, все повече и повече учени споделят хипотезата за бета-амилоидите.

Според автора, ако болестта на Алцхаймер е заразна и инфекциозните агенти действително се намират в кръвта на преносители на болестта, донорите на кръв трябва да се изследват и за това заболяване.

http://30dumi.eu/2012/06/bolestta-na-altshajmer-bila-zarazna/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *