Еволюция: след облъчване маймуни се очовечават

Учените вече доказват, че резултатите от тестове върху мисленето при приматите могат да бъдат подобрени чрез методите на оптогенетиката – конкретно активиране на желаната област на мозъка със светлина. Работата е публикувана в  Current Biology.

Макаци -резус били обучавани да следват на екрана на компютъра движещи се точки. Животните трябвало да преместят погледа си върху тази точка, която е най-ярка. По време на проучването биолози наблюдавали  коя част от мозъка участва в изпълнението на задачата   с помощта на магнитен резонанс, който показва активността на клетките в различни области на нервната тъкан.

Когато авторите  определили коя област на мозъка е  отговорна за обучението, те въвели в  маймуните вирус, съдържащ ген за светочувствителен  йонен канал. Когато е изложен на светлина такъв канал, той може да предизвика активиране на неврона. Тъй като вирусът е бил вграден  само в тези клетки, които се намирали в откритата зона на мозъка, това давало възможност с  помощта на светлината селективно да се активират  правилните неврони.

Изследователите повторили визуалните тестове с маймуни. Този път преди да изпълнят задачата,  мозъците им били облъчени със светлина (с  тънки оптични влакна). Оказало се, че това активиране може да подобри резултатите при маймуните най-малко с 10 %. Освен това, според непубликувани данни, колкото  задачата е по-трудна, толкова по-висок ставал процентът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *