Очите не издават дали човек казва истината

В невро-лингвистичното програмиране (НЛП) се смята, че по движението на очите, можете да се определи  дали човек  казва истината или лъже. Но наскоро експертите провеждайки обикновено проучване заключиха, че това е мит.

Връзката между лъжата и движението на очите е ключов елемент в НЛП. Според теорията, когато човек, който си служи с дяната ръка поглежда надясно, той вероятно разказва за въображаеми събития, а когато гледа на ляво, в този случай се включва паметта му. Така, когато лъжците  разказват своя собствена версия на истината, те са склонни да гледат направо.

За да проверят тази теория, били привлечени две групи доброволци. Участниците в първата група разказвали  различни истории пред камерата, а втора група била  помолена да гледа филми и да се опита да определи лъжа, наблюдавайки движението на очите.

„Проучването установило, че няма връзка между движенията на очите и лъжата“ -така  The Press Association цитира професор Уайзман от Университета на Хертфордшир.

„Дойде време да изоставим този подход при определението на лъжата“ – добавя съавторът на проучването, д-р Каролин Уат от Университета в Единбург.

 

http://30dumi.eu/2012/07/la-zhata-ne-mozhe-da-se-opredeli-po-dvizhenieto-na-ochite/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *