Съвременната медицина погубва човечеството?

Съвременната медицина помага за оцеляването  хората с вредни генетични мутации, които се предават на другите поколения, в резултат на което се натрупват в човешкия геном и водят до увеличение на броя на сериозните заболявания, включително и заболявания на имунитета, съобщи професорът от Института за Психична и поведенческа генетика във Вирджиния (САЩ) Марк Раймерс на открита лекция.

В повечето случаи появите на мутации водят до негативни последствия за организма. Да се определи естеството на новите генетични промени (положителни или отрицателни) при хората може, като правило, едва след раждането.

Броят на мутациите в човешкия геном (който се състои от  20-25 хиляди гени) се е увеличил с 1,5 милиона през последните десет хиляди години, според Реймерс.

“Ние  натрупваме мутации доста бързо. Ние не виждаме този проблем, докато в организма има второ  “здраво” копие на гена, но (отрицателните) ефекти се появяват, когато и двете копия са мутирали” – казва Reimers.

Хората, имащи отрицателни мутации в гените си, в хода на еволюцията са “изхвърляни” чрез естествен отбор. Физическите или психически заболявания са били причина за незабавната смърт на новородените или за кратък период от живота им.

С развитието на медицината стана  възможно да се поддържа функционирането на организми с вредни мутации, които се предават на  бъдещите поколения и  се натрупват в генома. Според  Reimers вече е  доказано, че увеличаването на броя на тези мутации в имунната система е една от причините за автоимунните заболявания.

Шизофренията, според една от версиите, също се появява като резултат от последните промени в човешкия геном, но това предположение все още не е потвърдено. Професорът обясни, че човекоподобните маймуни, кучета и други животни не страдат от шизофрения, вероятно заради естествения подбор, който не би дал шанс за оцеляването на мутирали индивиди.

На снимката: Такава дефекти като “заешка устна” в наше време лесно  се отстраняват. Но той може да се предава лесно на децата чрез наследяване, оказвайки влияние и на други гени.

http://30dumi.eu/2012/07/meditsinata-pogubva-chovechestvoto/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *